Санират 3 училища и 5 детски градини в Силистра с европейски пари

Санират 3 училища и 5 детски градини в Силистра с европейски пари

Договорът за безвъзмездно финансиране е подписан през декември 2010 година с Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. За внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на детски градини „Иглика, „Роза”, „Радост” и техните филиали, както и на ПМГ, ЕГ и ОУ „Иван Вазов” ще бъдат вложени за 2 години малко над 4 млн. лв. От тях 3 385 хил. лв. са средства от ЕФРР, останалите 712 хил. лв. са за сметка на общинския бюджет, стана ясно на пресконференция в общината днес.

Предвидени са топлоизолация на външни стени, на покриви, подмяна на дограма, на отоплителни инсталации, въвеждане на енергоспестяващи осветление и на автоматизирани системи за управление на потреблението на енергия. Новите котли ще бъдат съобразени с предстоящото газифициране на Силистра, увери кметът Иво Андонов.

В осемте учебни заведения учат и работят над 2 500 души. По информация от директорите на училищата сега около 80 на сто от бюджета, предвиден за енергийни разходи, се харчи за отопление.

Очакванията са със санирането да бъде постигната ефективност от клас „Б”, при най-висок енергиен клас „А”, съобщи ръководителят на проекта арх. Антонина Огнева.

Три години след въвеждането на обектите в експлоатация те ще бъдат наблюдавани от европейски специалисти за качеството на изпълнената работа.

Светлана Петров

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account