ХОТЕЛИЕРИ ПОИСКАХА ДВОЙНО ПО-МАЛЪК ОБЛОГ НА НОЩУВКА ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ЗАКОН

ХОТЕЛИЕРИ ПОИСКАХА ДВОЙНО ПО-МАЛЪК ОБЛОГ НА НОЩУВКА ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО ЗАКОН


Размерът на най-новия местен данък обсъдиха на заседание днес представители на туристическия бизнес в Силистренската община и членове на Консултативния съвет по въпросите на туризма към кмета Иво Андонов.

След двучасов дебат по проблемите на бранша като цяло и за последиците от икономическата криза, присъстващите се обединиха около мнението, че предложената от държавата ставка за туристически данък е непосилна.

Хотелиерите поискаха двойно намаление. Те предложиха нощувка в еднозвезден хотел, независимо от населеното място, да се облага с 0,30 лв., а стъпката за по-горна категория да бъде 0,10 лв. В Закона за местните данъци и такси е предвидено през м. януари новият туристическия данък за нощувка да бъде от 0,60 лв. до 1,00 лв. в зависимост от категорията, докато общинските съвети утвърдят местен размер на облога до края на годината.

Справка от общинската дирекция по икономика показва, че на територията на

ХОТЕЛИЕРИ ПОИСКАХА ДВОЙНО ПО-МАЛЪК ОБЛОГ
ХОТЕЛИЕРИ ПОИСКАХА ДВОЙНО ПО-МАЛЪК ОБЛОГ

Силистренската община работят 20 места за настаняване на туристи – хотели, къщи, пансион и самостоятелни стаи, с общо 500 легла. Средно годишно от туристическа такса досега в общината са постъпвали около 15 000 лева. Участниците в срещата по въпросите на туризма решиха през февруари отново да се съберат, за да обсъдят програмата за развитие на туризма на Общината за 2011 година, както и предложения за разходване на средствата от събрания туристически данък.

Отдел „ВОМС”,

Община Силистра

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account