Честита Баба Марта, приятели!

Честита Баба Марта, приятели!

Честита Баба Марта, скъпи приятели и читатали на сайта “Силистра днес”!

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец “март”. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

От векове на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е силно, защото природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани. Такава е и мартеницата по нашите земи.

С настъпването на месец март, всички българи започваме да търсим мартеници, които да подарим на нашите близки с пожелание за здраве, щастие и късмет.

Традиционната мартеница е била плетена от два основни цвята – червен и бял, като по време на изработването й бабата, която я правела я наричала за здраве, късмет и защита от злото. Именно това наричане (баене) било същността на мартеницата, то я превръщало в мощен магически талисман, кодиран за определената цел.

Корените на мартеницата са от магическите ритуали на прабългарите за пробуждане на пролетните природни сили.

Според поверието, настроението на баба Марта оказва силно влияние върху времето.  Когато е засмяна е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват слънцето.

Традиционен образ на мартеницата за закичване на дома, градината и домашните животни.  За берекет и благополучие.  Червеният цвят в бита на народа в средство за предпазване от болести, а белият предвещава дълъг живот.Златната паричка е притегателна сила за късмета.

Мартеница Пижо и Пенда

Символизира мъжкото и женското начало. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената – здраве и сила. Белият цвят символизира мъжкото начало, силата и светлината.  Червеното е женското начало и здравето. Червеното е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Носи здраве, берекет и плодовитост.

Мартеница подкова

Носи късмет и щастие в къщата.  Пази от лоши очи.  Слага се до или над вратата, за да не може късметът да „избяга“. Преданието твърди,че дяволът няма да се появи на място, където има подкова.  Ако подковата се закачи към мачта, над вратата на каютата или под палубата, то късметът задължително ще съпътства кораба.

Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана ЧИСТОТАТА и искреността на отношенията, а в червения – ТОПЛОТАТА, на приятелството и ВЗАИМНАТА ОБИЧ. С красота срещу злото – как хубаво го е измислил НАРОДЪТ…

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account