Намалели са безработните младежи спрямо миналата година

Намалели са безработните младежи спрямо миналата година

Тотю Младенов © Sofia Photo Agency
Тотю Младенов © Sofia Photo Agency

Безработицата през февруари е 9,78 процента, колкото е била и през януари 2011 година. Близо 360 000 души са без работа. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на трудова борса “Европейски ден на труда” в София. Според очакванията на министерството, в следващите месеци безработицата постепенно ще намалява.

От април в съвета за тристранно сътрудничество ще започнат преговори между бизнеса, синдикатите и правителството за повишаването на минималната заплата и на гарантирания минимален доход още през 2011 г., съобщи социалният министър. По думите му най-оптимистичната дата за вземане на решение е 1 юли.

Министър Тотю Младенов заяви, че безработицата в страната остава проблем. Районите с най-висока безработица остават същите: „В Северозападна България, Североизточна България и Югозападна България – в отделни общини. Правителството прави специален план за съживяването на Северозападна България, Враца, Монтана и Видин. Всички министри са впрегнати в правенето на такива инфраструктурни проекти и бъдещи инвестиции, които ще бъдат привлечени там”.

Директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелянова: „Най-високо е нивото на безработица в Смолян – 17,67%, след това в Търговище – 16,57, в Монтана – 15%, Шумен – 14%, Разград, Силистра, Враца и Видин. Най-ниско е в София-град, където е 3,89%, Габрово, Стара Загора, Варна, Бургас. През миналата година имаше увеличаване на броя на безработните младежи до близо 67 000-68 000. Спрямо 2010 г. обаче тази година се забелязва намаление”.

Десетки хора от страната пристигнаха на трудовата борса „Европейски ден на труда”, за среща с работодатели от 14 европейски страни. Оказа, че организаторите не са очаквали такова голямо посещение и много от дошлите се блъскаха на входа.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account