Театри и опери са изправени пред фалит

Театри и опери са изправени пред фалит

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Редица театри, опери и филхармонии няма да успеят да покрият разходите си през 2011 г. и ще трябва да съкращават драстично персонал, за да оцелеят. Ако рязко не вдигнат резултатите си, пред драстичен недостиг на средства ще бъдат изправени дори големи културни институти като драматичния театър във Варна, оперите в Пловдив и Стара Загора, Софийската филхармония. Част от театрите и симфониетите пък ще трябва да вдигнат цените, за да не бъдат финансово наказани за предлагане на прекалено евтини билети.

Това показва анализ на финансовите резултати на културните институти за 2010 г., които дават представа каква ще е картината тази година. От януари всички държавни театри, опери, филхармонии са на делегирани бюджети и ще получават субсидии в зависимост от броя на продадените билети.

Драматичен театър Варна е най-проблемната театрална институция и ако резултатите от дейността останат като тези през 2010 г., театърът ще разполага с близо 4 пъти по-малко средства от отчетените разходи. За миналата година театърът във Варна е продал едва 5002 билета, което е най-ниският резултат при драматичните театри. За сравнение продадените билети от драматичния театър в много по-малката община Монтана са 9221. Изчисленията показват, че с всички възможни бонуси, които драматичният театър във Варна може да получи по новата методика, годишните му приходи ще са около 125 000 лв. при разходи за м.г. от 521 444 лв.

Операта в Пловдив също ще разполага с драстично по-малко средства, ако не подобри дейността си. На базата на резултатите от 2010 г. операта би имала приходи от около 1 млн. лв. с всички възможни бонуси при 2.4 млн. лв. разходи. Сериозен недостиг ще има и операта в Стара Загора. В много тежко положение ще бъде и Софийската филхармония. На база продадени билети през м.г. тя би си докарала субсидия и собствени приходи от около 1 млн. лв. при 2.2 млн. лв. разходи през 2010 г.

Докато се борят за повече зрители, за да имат по-голяма субсидия, някои от културните институти ще бъдат принудени да вдигат цени, за да не търпят санкции за евтини билети. Най-сериозен ще е скокът при симфониетите, показва справка за цените от м.г. Под минимума от 3.5 лв. на билет през миналата година са продавали симфониетите във Видин (2.09 лв. средна цена на билета), Враца (2.24 лв.), в Шумен (2.45 лв.). Ако искат не просто да бъдат наказани, а да получат бонус за разумно висока цена, те трябва да вдигнат билетите на над 4 лв. Бонусите и санкциите за цените бяха най-спорните в методиката и въпреки критиките, че този инструмент концентрира ресурс към културните институти в големи градове с платежоспособно население, механизмът остана. Ако не искат да бъдат наказани, цените ще трябва леко да вдигнат и драматичните театри в Габрово, Кърджали, Ловеч, Силистра, кукленият в Търговище, операта в Русе и музикалният център “Борис Христов”.

ИНТЕРЕС

През 2010 г. най-посещаваният държавен музей е бил културният център “Двореца” в Балчик, показват финансовите резултати. Той е привлякъл 238 126 посетители, следван от Националния исторически музей със 147 950 души. Трети е музеят “Шипка-Бузлуджа”, следван от музея “Земята и хората”, къщата музей на Васил Левски и музея на Ботев. Най-скъпи като издръжка у нас излизат оперите, филхармониите и симфониетите. Приходите на оркестрите и ансамблите са близо 21 пъти по-малки спрямо разходите. Най-масово са посещавани театрите.

http://www.segabg.com

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account