Представиха в Силистра филма “Възторзите и огорченията на Никола Обретенов”

Представиха в Силистра филма “Възторзите и огорченията на Никола Обретенов”

Филмът “Възторзите и огорченията на Никола Обретенов” бе представен в град Силистра вчера в заседателната зала на община Силистра. Прожекцията на филма предизвика сериозен интерес и желаещите да го наблюдават напълниха до край залата. Впечатление направиха и група ученици, които с интерес следяха всеки кадър от историята на Никола Обретенов. Автор на филма е Веселина Антонова от град Русе, която вече живее в Силистра и работи в Държавен архив.
Кой е всъщност Никола Обретенов? – Никола Тихов Обретенов е български национал-революционер, един от борците за Освобождението на България, участник в Ботевата чета. Роден е в град Русчук, административен център на Дунавския вилает, на 28 май 1849 г. в семейството на Тихо Обретенов, заможен и просветен за времето си българин, който е обсъждал “народните български дела” с Георги Сава Раковски, и на прочутата баба Тонка. Има четирима братя и две сестри, всичките неразривно свързани с национално-освободителните борби на българският народ. Братята му Ангел и Петър са четници в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. По-малкия му брат Георги е убит през 1876 като четник в Сливенската чета на Стоил войвода.


През януари 1863 г. като ученик в местното училище, участва в изгонването от Русчук на гръцкия владика Синесий. През 1864 г. завършва Главното българско училище в Русчук. През есента на същата година отива при баща си в гр.Исакча, днес в Румъния, където основават първото българско училище в Исакча, просъществувало до м. март 1866 г.
Никола Обретенов участва във всички битки на четата. Бил е с Христо Ботев при смъртта му на 20 май 1876 г. На 3 юни 1927 г., като член на нарочна комисия, Никола Обретенов установява точното място на гибелта на поета-революционер Христо Ботев, за което е съставен протокол.
След един месец изпълнен със сражения, скитане и глад из неприветливата през тази 1876 т. планина, на 17 юни Никола Обретенов, заедно с другарите си Сава Пенев, Димитър Тодоров и Стоян Ловчалията са предадени от братята Пенчо и Петър и заловени в Балювият хан близо до с.Шипково, Троянско от турската потеря.
Съдът в Търново ги осъжда на смърт. Присъдата не е подписаната, и осъдените са изпратени в Русе да бъдат съдени от извънреден съд. Извънредният съд в Русе, отново ги осъжда на смърт чрез обесване. Никола Обретенов и Стоян Заимов са разкарвани из целият град (Русе) с присъдата окачена на шията им. По заповед на султана присъдата е заменена с вечно заточение в Мала Азия.
На 2 юли 1876 г. в крепостта Сен Жан Д’Акр, Никола Обретенов се среща с брат си Ангел заточен 8 години преди това, като участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
Освободен по силата на капитулациите, към Санстефанският мирен договор, през 1878 г. Никола Обретенов се завръща в освободеното си отечество.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account