Днес е Лазаровден!

Днес е Лазаровден!

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).
Днес е Лазаровден Православната църква отбелязва на 16 април църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.
Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (о-в Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Тъй като Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.
Традицията повелявала младите жени да наберат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани “лазарки”, се събират в дома на една от тях. След това, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото или града, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.
Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение, както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува. Според вярванията на Цветница /Връбница/, празник на следващия ден-неделя, “разпускат, пущат умрелите” от гробовете. За да засвидетелствуват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.
В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, господева прусура /просфорка-малки пшенични хлебчета/ куча /варено жито/ и стомни с вода. Освен раздаването на обредни храни, вярването за разпускане на мъртвите, поражда обичая от палене на огън по гробовете, наречен “греене на покойниците”.

"Силистра Днес"

Related Posts

Обучение за “Библиотекар” ще се проведе в силистренската библиотека

Коментарите са изключени за Обучение за “Библиотекар” ще се проведе в силистренската библиотека

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account