Силистра ще отбележи Деня на храбростта с поклонение пред паметника- костница

Силистра ще отбележи Деня на храбростта с поклонение пред паметника- костница

Община Силистра, Регионалният военен сектор и Областната организация на Съюза на офицерите от резерва организират за Деня на храбростта – 6 май – поклонение пред  паметника – костница в Силистра.

Поклонението ще започне в 11.00 часа на военното гробище до КПП-Силистра (кръстовището на улиците „Дръстър” и „7-ми септември”).  Ще бъдат поднесени цветя и венци на почит и признателност към загиналите във войните по тези места офицери и войници.

Община Силистра кани граждани, патриотични организации, младежи да се присъединят към минутите за почит и памет.

Повече за паметника:

Военният паметник е издигнат в периода 1917-1918 г. по инициатива на общината. Представлява правоъгълник, ограден с еднометрова стена. В центъра на южната стена се издига 5-метрова колона с кръст, на който са издялани пушка и сабя, върху тях знаме и зелени клонки. Поставен е двуметров кръст с орнаменти и в югозападния ъгъл на мемориалния комплекс. В шпалир от двете страни към централния кръст са подредени по 7 малки кръста. Всичко е изработено от бял камък, тухли и мрамор. На стената, от ляво на големия кръст е записано: „Тук са събрани костите на българските офицери и войници, паднали по тия места през войната”, а от дясно – Вазовия стих: „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях…”. Няма данни за авторите на паметника.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account