Силистра ще отбележи Деня на храбростта с поклонение пред паметника- костница

Силистра ще отбележи Деня на храбростта с поклонение пред паметника- костница

Община Силистра, Регионалният военен сектор и Областната организация на Съюза на офицерите от резерва организират за Деня на храбростта – 6 май – поклонение пред  паметника – костница в Силистра.

Поклонението ще започне в 11.00 часа на военното гробище до КПП-Силистра (кръстовището на улиците „Дръстър” и „7-ми септември”).  Ще бъдат поднесени цветя и венци на почит и признателност към загиналите във войните по тези места офицери и войници.

Община Силистра кани граждани, патриотични организации, младежи да се присъединят към минутите за почит и памет.

Повече за паметника:

Военният паметник е издигнат в периода 1917-1918 г. по инициатива на общината. Представлява правоъгълник, ограден с еднометрова стена. В центъра на южната стена се издига 5-метрова колона с кръст, на който са издялани пушка и сабя, върху тях знаме и зелени клонки. Поставен е двуметров кръст с орнаменти и в югозападния ъгъл на мемориалния комплекс. В шпалир от двете страни към централния кръст са подредени по 7 малки кръста. Всичко е изработено от бял камък, тухли и мрамор. На стената, от ляво на големия кръст е записано: „Тук са събрани костите на българските офицери и войници, паднали по тия места през войната”, а от дясно – Вазовия стих: „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях…”. Няма данни за авторите на паметника.

"Силистра Днес"

Related Posts

Неизвестен мъж загина при ПТП

Коментарите са изключени за Неизвестен мъж загина при ПТП

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account