Варненски данъчни разкриха с електронна ревизия укрити 12 млн. лв.

Варненски данъчни разкриха с електронна ревизия укрити 12 млн. лв.

Варненски ревизори разкриха с електронна ревизия, че фирма е укрила 12 млн. лв. данъци. Става въпрос за дружество, което се занимава с покупко-продажба на недвижими имоти и не е внесло в хазната дължими 9,4 млн. лв. корпоративен данък и 2,6 млн. ДДС.

При опит за неправомерно ползване на данъчен кредит, ревизорите от дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители” в НАП Варна започват проверка на въпросната фирма, която впоследствие прераства в ревизия. При старта й служителите на дружеството отказват да съдействат на данъчните инспектори, като се опитват да укрият документи и да възпрепятстват достъпа до компютърните системи, съдържащи информация за счетоводната и търговска дейност на дружеството. Със съдействието на Прокуратурата инспекторите от приходната агенция изземват счетоводната документация и компютърни конфигурации и още в началото се натъкват на груби нарушения на данъчното законодателство.

За да обработят огромния обем на информация, съдържаща се в компютрите на фирмата (над 8 500 печатни страници), ревизорите използват софтуерния продукт за извършване на електронни ревизии. Това им дава възможност за кратък период от време да структурират информацията и да изготвят извадки с цел точен анализ.

В хода на електронната ревизия данъчните установяват, че фирмата е извършвала преводи в няколко банки в други европейски страни в големи размери, без да има основание за тях. При електронната обработка на данните са установени още и неправилно определяне стойността на придобитите недвижими имоти на дружеството, неправилно определяне стойността на сделките между свързани лица, неначислени лихви по отпуснати заеми между свързани и несвързани лица и други груби нарушения на данъчното законодателство. Всичко това, според констатациите на варненските ревизори, води до неправилно определяне на финансовите резултати. По този начин през 2007 и 2009 г. дружеството е укрило близо 2 600 000 лева ДДС, а неплатеният корпоративен данък възлиза на 9 400 000  лева.

Още при старта на ревизията, варненските инспектори са наложили предварителни обезпечителни мерки, като са запорирали всички банкови сметки на дружеството. Наложен е запор и на цялата недвижима собственост на дружеството, в това число влизат и парцели за извършване на строителна дейност по цялото Северно и Южно Черноморие. От НАП напомнят, че ако след изтичането на предвидения в закона срок, дружеството не започне доброволно да внася дължимите на държавата данъци, се преминава към разпродажба на имуществото и усвояване на наличните суми по банковите сметки.

Случаят е предаден и на Прокуратурата, за да бъде търсена и наказателна отговорност за извършените данъчни престъпления, допълват още от НАП.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account