Едно успешно раждане и над 50 спасени живота в Силистренско през тази нощ

Едно успешно раждане и над 50 спасени живота в Силистренско през тази нощ

Тази нощ, почти цялата налична техника и усилия в област Силистра бяха съсредоточена в две кризисни точки – при общините Кайнарджа и Главиница. Там родилки на 23 и на 16 години, нуждаещи се от оперативна намеса се оказаха блокирани от преспите, бурния вятър и ниските температури. Над 13 часа продължава борбата със снежната стихия, за да получат адекватна медицинска помощ.

Хронология на събитията от нощта:

Първата родилка е 16-годишно момиче, от главинишкото село Богданци, предвидено по медицински показатели за секцио.

Снегопочистващата техника, в т.ч. и тежки верижни машини в двете посоки между Силистра и Тутракан, до късно вечерта на 07.02. не успяха да разбият близо 3 метровите преспи и да стигнат до родилката. По разпореждане на областния управител Николай Димов, цялата налична техника от локацията „Силистра-Шумен” бе пренасочена към Тутракан. Към 12-те снегопочистващи машини бе пренасочен и един ротор и две високопроходими военни машини. Паралелно с това, чрез координирани действия с кмета на Тутракан – Димитър Стефанов -за да се скъси разстоянието – от Тутракан 3 машини (в едната от която пътува лекар от тутраканската болница) правят пробив в посока – Силистра. В същото време, от село Зафирово бяха изкарани два грейдера и 1-а фадрома, които опитаха да пробият път до село Богданци.

Бурният вятър, снегонавяванията и отрицателните температури се оказаха непреодолима пречка за техниката.

Срив в мобилната мрежа на М-тел в района, допълнително затрудни комуникацията.

Предвид необходимостта от бърза и животоспасяваща реакция, областният управител Николай Димов успешно си взаимодейства с русенския си колега –инж. Стефко Бурджиев. Областният управител на Русе пренасочи в 20:30 ч. една тежка верижна машина (МТЛБ), която да достигне Тутракан. След авария край русенското с.Сливо Поле, малко след 1:00 часа, след полунощ, МТЛБ-то достигна до Тутракан. От там бе поет и акушер-гинекологът от тутраканската болница д-р Любомир Бойчев, който консултира, до този момент родилката по телефона.

Към 3:10 ч. ,само на 2 км от село Търновци верижната машина от Русе аварира. Опитите да се придвижва с повредите са неуспешни и около 3:40 ч. само на 5 км. от с. Богданци, където е 16-годишното момиче, лекарският екип е принуден да спре.

Областният управител мобилизира местни кметства, кооперации, частни земеделци – за да бъде намерено превозно средство за лекарския екип.

Около 5:00 часа тази сутрин, от кооперацията в с. Зафирово са предоставени два трактора и фадрома. Заедно 2-а грейдера на фирмата за пътно поддържане и към този час (6:30 ч. на 08.02.) продължават усилията им да направят пробив в преспите и да достигнат до 16-годишната родилка в с. Богданци и лекарския екип, спрян от снега в с. Търновци.

Междувременно:

23-годишна родилка от кайнарджанското село Средище също очакваше цяла нощ помощ. Оказа се, че тя не е регистрирана като бременна в нито една здравна служба или заведение. По тази причина едва около 23:00 часа става известна важната информация – че жената е с един липсващ бъбрек и две предишни раждания със секцио. 2-а високопроходими автомобила и 1 снегорин осигуриха проход за линейката до спешния център в с. Кайнарджа.

Областният управител незабавно потърси съдействието на началника на АГ-отделението в МБАЛ-Силистра д-р Георги Костов, който изрази опасенията си, че ако жената не бъде оперирана в болница, и родилката и детето са изложени на почти 100-процентов риск от фатален край.

През това време на няколко пъти спира тока в община Кайнарджа, в т. ч. и в спешния център. Областният управител съдейства от ВиК да бъде доставен 30 киловолтов генератор, в случай че се наложи незабавна оперативна намеса – на място.

Предвид тежката зимна обстановка, авариралата и недостатъчна, за да се справи с двете кризисни ситуации в противоположни точки на област Силистра, и основно – предвид реалният риск за родилките и за бебетата им, Николай Димов потърси съдействието на колегата си от Варна Данчо Симеонов. Двамата обсъдиха възможността за транспортиране на родилките с хеликоптери от военноморската база във Варна, но тежките метеорологични условия -ураганен вятър и силни снегонавявания, намаляващи видимостта до около 2 метра – не позволиха това да се случи..

Потърсено бе съдействието и на вицепремиера Цветан Цветанов, който е ръководител на Националния щаб за координация при бедствия. Той потвърди опасенията, че в това време хеликоптер не може да достигне до Кайнарджа и Тутракан, за да транспортира родилките до местните болници.

След преоценка на риска, областният управител разпореди, тежката верижна машина (МТЛБ) на противопожарната служба да бъде пренасочена от Тутракан към Кайнарджа, за да опита да разбие проход до Богорово и да поеме тамошната родилка.

Паралелно с това, Областният управител организира селскостопанска техника да тръгне с линейката от Кайнарджа, за да може в случай, че заседне – да бъде изтеглена от преспите.

Към 23:40 ч., в участъка на силистренското село Войново, жената бе прехвърлена във верижната машина, и се насочи към Силистра.

При изключително тежките зимни условия, 35 минути след полунощ (на 08.02.) верижната машина успя да преодолее критичния участък през с. Богорово – в посока Силистра. Паралелно с това, областният управител Николай Димов създаде организация – чрез началника на АГ-отделението д-р Георги Костов, незабавно да бъде свикан операционен екип в МБАЛ-Силистра. В 1:20 ч. след полунощ, 23-годишната жена от с. Средище, успешно бе транспортирана до областната болница.

Малко преди 2:00 часа на 08.02., жената роди момченце – с тегло 2.220 кг и височина – 48 см. И майката и бебето са добре, увери д-р Георги Костов.

МТЛБ-то на силистренската противопожарна служба незабавно бе пренасочено към Тутракан, за да се включи в помощта за другата родилка.

В същото време, безотговорни граждани създаваха затруднения на аварийните и спасителни екипи.

Закъсали автомобили:

В 22:30 автобус на фирма „Нишикли” (шофьорът и един пътник), въпреки ограниченията – тръгва от гр. Дулово. Заобикаля бариерата и се забива в преспите до алфатарското село Цар Асен. В рамките на деня, това се оказва трето нарушение на шофьора. Заради това, че неколкократно е пренебрегнал полицейските разпореждания и своеволно е поставял живота си в риск, отнемайки ценно време, техника и ресурси за да бъде спасяван, Областният управител разпореди – водачът на автобуса на фирма „Нишикли” да бъде отведен в РПУ-Дулово, за образуване на наказателно-административно производство.

На същото място – 1 лек автомобил с 1 човек в него (шофьора) закъсват в преспите. Мъжът е транспортиран до кметството на с. Цар Асен.

Близо до разклона на същото село, след 23:00 часа закъсват трактор и пикап с общо 6-ма души. Предприети са действия за откриването, спасяването на хората и транспортирането им до Дулово.

Лек автомобил с двама души в него закъса до село Загориче – пътниците тръгнали за Испания. Изтеглени са обратно в Дулово;

На разклона за с. Нова Попина, лек автомобил с двама души – мъж и жена – закъса в преспите. Около 23:40 ч., аварийните екипи ги транспортираха до Нова Попина (за през нощта.)

Мъж с инсулт от тутраканското село Нова Черна успешно е бил транспортиран до тутраканската болница, където е стабилизиран.

10 души са подслонени в база на частна фирма до с. Ситово. В кметството на с. Ситово пък са приютени работници на фирмата за пътно поддържане „Пътперфект-Т” 9около 10 души)

Малко преди полунощ, в участък между ситовското село Нова Попина и главинишкото – Коларово са закъсали микробус на ф-ма „Дерби” с 1 човек (шофьора) и микробус с 5-ма работници на фирма за пътно поддържане. Пътят е бил проходим, в автомобилите е имало достатъчно гориво и хранителни продукти, за да не се налага да бъдат транспортирани и да изкарат нощта на топло.

През цялата нощ областният управител Николай Димов координираше спасителните операции на хора и автомобили със службата пожарна безопасност и защита на населението, снегопочистващи фирми, частни фирми, притежаващи необходимата техника, директори на ведомства и кметовете на общини.

Към 6:00 ч. на 08.02., без ток остават 33 населени места в област Силистра.

За днес (08.02.) усилията се съсредоточават, въпреки тежките условия към транспортирането на пациентите, нуждаещи се от хемодиализа. Състоянието им позволи превозването да бъде отложено с един ден.

"Силистра Днес"

Related Posts

Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Коментарите са изключени за Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Наградиха победителите от областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”

Коментарите са изключени за Наградиха победителите от областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account