Значително увеличение на продажбите на “Фазерлес” АД в края на 2010

Значително увеличение на продажбите на “Фазерлес” АД в края на 2010

"Фазерлес" АД

Най-големият производител на фазер (дървесно-влакнести плочи) в България, Фазерлес АД – Силистра отчете печалба към края на 2010 година, както и ръст в приходите. От компанията обясняват, че четвъртото тримесечие на 2010 е първото, в което наблюдават „значително увеличение в продажбите“

„2010 год. беше една от най-трудните за Фазерлес. Кризата която се разрази при нас още през ІV-то тримесечие на 2008 год., доведе до непрекъснато намаляване на продажбите до ІІІ-то тримесечие на 2009 год. От ІV-то тримесечие на 2009 год. до ІІІ-то тримесечие на 2010 год. имахме плавно повишаване на обема на продажбите. В края на ІІІ-то тримесечие и през ІV-то тримесечие на 2010 год. продажбите се увеличиха значително, за да стигнем в края на 2010 год. когато капацитета на работещата линия не ни достигаше за да изпълним всички заявки на клиентите“ – се посочва в доклада за дейността.

Независимо от намалените по време на кризата продажни цени, сериозният ръст на продажбите през ІV-то тримесечие е компенсирал изоставането за годината и при разчет на приходи от продажби от 16,2 млн.лв. компанията е отчела приходи от близо 16,0 млн.лв., или разминаването е само с 1,2%.

Финансовият резултат към 31.12.2010 год. /по предварителен отчет/ е положителен, като печалбата е 121 хил.лв.

Величината на положителния финансов резултат е сравнително ниска, но тя е повлияна значително от условно постоянните разходи по време на твърде продължителния ремонт през ІІІ-то тримесечие, посочват от дружеството.

Отчетената печалба е близка до прогнозната на мениджмънта – 150 хил.лв.

През четвърто тримесечие значително са намалени складовите запаси на суровини, материали, горива и готова продукцията.

От Фазерлес посочват, че „организацията на трудовите процеси продължава да се усъвършенства“, като се използва новата автоматизирана и високопроизводителна техника. В резултат на това постепенно е намален и оптимизиран производствения персонал.

Персоналът на дружеството в края на 2010 год. е 243 души.

Продажбите за годината растат до 15,97 милиона лева. Ръста на продажбите е дал възможност на дружеството да планира възстановяване работата на втората технологична линия. Във връзка с това в началото на 2011 год. започва реконструкцията на линията, която беше планирана за 2009 год., но поради кризата бе стопирана. От компанията посочват, че „започва изпълнение на нова сериозна инвестиционна програма“.

Пълен отчет можете да разгледате на страницата на: “Фазерлес” АД

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account