Българските волейболисти на полуфинал, Бойко Борисов ги уреди с нова зала

България се класира на полуфинала на олимпийския турни по волейбол след разгром над Германия с 3:0 (25:20, 25:16, 25:14). Така българският отбор, воден от Найден Найденов и Камило Плачи, достига за първи път сред четирите най-добри на олимпиада след Москва през 1980 г., когато спечели среброто. Съперникът на полуфинала ще бъде Русия.

Сега, въпреки всички скандали около отбора и прогнози, че тимът не е в състояние да се противопостави на другите отбори, момчетата на Найден Найденов намериха място сред най-добрите за първи път от 32 години.

Българите взеха първия гейм с 25:20. Те водеха през цялото време и в нито един момент не позволиха на съперника да се доближи опасно до тях. Частта започна с убедителното 5:0 в наша полза. Впоследствие разликата набъбна до 12:6 за България. В края на гейма сервизите на Грьоцер и няколко блокади върнаха германците в мача. В края обаче нашите запазиха спокойствие и взеха първата част с 25:20.

Втората част започна по-добре за германците, но още при 6:6 родните ни волейболисти изравниха след отлична блокада. Първото техническо прекъсване пък дори дойде при преднина на България с 8:7. Малко след това разликата се увеличи до две точки и се запази до 13:11. През това време най-опасният играч на “бундестима” беше Маркус Бьоме.
“Лъвовете” отвориха преднина от четири точки, подобно на първия гейм, при 16:12, когато дойде и второто техническо прекъсване, а впечатление правеха отличните изяви на Георги Братоев и Тодор Скримов. Притесненият Витал Хейнен поиска таймаут, когато разликата набъбна до пет точки. Прекъсването обаче с нищо не повлия на устрема на “лъвовете”, които буквално сгазиха съперниците си в следващите минути, след което приключиха гейма, без да им дадат нито една точка – 25:16. След като поведоха за кратко в началото на третия гейм, германците отново бяха изпреварени от мощния български кортеж, който ги отвя и отвори преднина от четири точки при 7:3.

Първото техническо прекъсване пък дойде при 8:4 и абсолютно надмощие на “лъвовете”. Тошко Алексиев и компания продължиха буквално да газят противника пред тъжния поглед на Витал Хейнен, който поиска таймаут при 12:6. За пореден път немската реч не помогна на германците да оправят играта си и второто техническо прекъсване дойде при 16:7 в полза на родните ни волейболисти.

Къде се е чуло и видяло 11 точки разлика в четвъртфинален мач от турнир по волейбол на Олимпийски игри, но това се случи в Лондон тази вечер при резултат 19:8 и 20:9. Мачболът дойде при 24:14, а край на цялата немска трагедия сложи Ники Николов.

Според пратеника в Лондон на в. „Телеграф” – Таня Манова, зала „Христо Ботев” се дава за стопанисване на федерацията по волейбол срещу наем, обяви вчера премиерът Бойко Борисов на среща с българските олимпийци в посолството ни в Лондон. Договорът вече бил готов и предстояло само да се сложат подписите под него.Още с влизането си за половинчасовата среща с нашите олимпийци премиерът разцелува Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Тервел Пулев – единственият ни медалист засега, както и треньора на волейболистите Найден Найденов и водача на делегацията Любо Ганев. Пред тях Борисов представи  проектите за ремонт и изграждане на различни спортни обекти в цялата страна. Той припомни, че вече е готова спортната зала за 3000 души към ПУ „Паисий Хилендарски”. „За другата, която е мултифункционална и е за 10 000 зрители, вече минаха търговете за покрива, до октомври трябва да я затворим и до юли догодина ще е готова Преди ден отпуснахме и 1 250 000 лв. за турнира на осемте най-добри в женския тенис наесен. Те ще идват три години поред в залата в София. Кога сме мечтали за това? И то в кризата”, отбеляза Борисов. Още 100 000 евро пък ще бъдат инвестирани в залата за спортна гимнастика във Варна. „Данчо Йовчев просто ги заслужи, а и знае как да си поиска”, усмихна се Борисов.Премиерът разкри, че в бюджета за догодина ще бъде предвидена сума за ремонта и на зала „Фестивална” в столицата. „Опитваме се да правим нещо в условията на криза, а Сергей Станишев ме заяжда, че се занимавам с волейбол. Да дойде да види, колко мръсен град е Лондон. Ако и в София е така, направо ще ни побъркат”, скастри предшественика си Борисов.Той заяви, че се гордее с всички български олимпийци и пожела успех на тези, които имат още участия. „Много е важно да вземате медали, защото предлагаме законови промени, които ще позволят да получавате доживотни парични награди”, окуражи ги Борисов. Според него спортистите ни ще имат много повече отличия, ако държавата налее 1-2 милиарда, но вместо това парите трябвало сега да отидат за здравеопазване, образование, инфраструктура. „Великобритания вече има 22 златни медала, но когато тя е строила магистрали, ние сме строили ТКЗС-та, когато те са си правили пречиствателните станции, ние сме правили партийни събрания. Тези години трябва да се наваксат. Заварихме държава, която нямаше нито една зала, но създаваме условия за следващите поколения”, каза Борисов.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account