Оранжев код е обявен за днес в 24 области

Оранжев код е обявен за днес в 24 области на страната заради очакваните високи температури до 41 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

В 24 от 28-те области в страната максималните температури се очаква да са от 38 до 41 градуса. В Стара Загора термометрите ще достигнат 38 градуса. На морския бряг максималните температури ще достигнат до 39 градуса. Сред тях са областите Видин, Монтана, Благоевград, Русе, Кърджали, Хасково, Плевен, Силистра, Бургас, Варна.

Единствено областите Смолян, Перник, София и София-град предупредителния код е жълт. Очаква се в тези области максималните температури да са до 37 градуса.

Най-висока вчера е била температурата в Русе. Към 18.00 ч. метеоролозите там измериха 40,5 градуса. Високата стойност обаче не успя да събори рекордът, измерен в крайдунавския град през 2000 г. Тогава термометрите са стигнали стойност от 41,5 градуса.

Температурни рекорди са били подобрени в три други български града – Пазарджик, Кюстендил и Драгоман. Температури от 39 градуса пък са отчетени в Монтана, Плевен, Сандански.

Метеоролозите припомниха температурните рекорди у нас, регистрирани на 23 август в предишни години. На 23 август през 1958 г. в Елхово и в Сливен е била регистрирана температура от 41,9 градуса, а в Свиленград – 41,8 градуса. На днешния ден през 2000 г. в Русе са били отчетени 41,7 градуса.

"Силистра Днес"

Related Posts

“Картаджия” и измамник се оказа началник на група в силистренската пожарна

Коментарите са изключени за “Картаджия” и измамник се оказа началник на група в силистренската пожарна

Мъж от Дулово е осъден за 100 лв подкуп

Коментарите са изключени за Мъж от Дулово е осъден за 100 лв подкуп

Телефонни измамници с две нови жертви

Коментарите са изключени за Телефонни измамници с две нови жертви

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account