Оранжев код е обявен за днес в 24 области

Оранжев код е обявен за днес в 24 области на страната заради очакваните високи температури до 41 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

В 24 от 28-те области в страната максималните температури се очаква да са от 38 до 41 градуса. В Стара Загора термометрите ще достигнат 38 градуса. На морския бряг максималните температури ще достигнат до 39 градуса. Сред тях са областите Видин, Монтана, Благоевград, Русе, Кърджали, Хасково, Плевен, Силистра, Бургас, Варна.

Единствено областите Смолян, Перник, София и София-град предупредителния код е жълт. Очаква се в тези области максималните температури да са до 37 градуса.

Най-висока вчера е била температурата в Русе. Към 18.00 ч. метеоролозите там измериха 40,5 градуса. Високата стойност обаче не успя да събори рекордът, измерен в крайдунавския град през 2000 г. Тогава термометрите са стигнали стойност от 41,5 градуса.

Температурни рекорди са били подобрени в три други български града – Пазарджик, Кюстендил и Драгоман. Температури от 39 градуса пък са отчетени в Монтана, Плевен, Сандански.

Метеоролозите припомниха температурните рекорди у нас, регистрирани на 23 август в предишни години. На 23 август през 1958 г. в Елхово и в Сливен е била регистрирана температура от 41,9 градуса, а в Свиленград – 41,8 градуса. На днешния ден през 2000 г. в Русе са били отчетени 41,7 градуса.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account