В ОУ „Иван Вазов” в Силистра може и да няма първи учебен ден

В ОУ „Иван Вазов” в Силистра може и да няма първи учебен ден. Заради обжалване на процедурите дългоочакваното саниране на сградата по програмата за енергийна ефективност се бави вече втора поредна учебна година. Засега няма яснота дали на 17 септември в училището ще започнат учебни занятия или децата ще бъдат преместени в други учебни сгради.

Състоянието на сградата може да се определи само с една дума – плачевно. Необходима е нова дограма, цялостна подмяна на електрическата и водопроводната инсталация и външно саниране. Второ лято обаче ремонтите не могат да започнат заради обжалване на тръжната процедура.

Александър Кононов – директор: „И така вече втора година се отлага. Тази година би трябвало да прикрючи ремонтът. Срокът на програмата е двугодишен, той вече изтича до края на ноември месец.”

Росица Димова – учителка: „Лошото е, че цяло лято нищо не беше направено и сега, когато наближава първият учебен ден, ще трябва да лишим нашите деца от този красив щастлив момент – откриването на учебната година.”

Ако в близките дни ремонтът все пак започне, учебните занятия ще се преместят в езиковата гимназия и в гимназията по строителство, където има свободни стаи.

По-лошият сценарий е тръжната процедура да започне отначало, което при следващо обжалване ще отнеме месеци. Така учители и ученици ще бъдат принудени да учат при нечовешки условия, които не отговарят на никакви критерии.

Александър Кононов: „Не е възможно през зимата да поддържаме нормални температури, аз се опасявам дори, че ХЕИ няма да ни позволи да стартираме учебната година, защото имаме доста проблеми.”

В същата ситуация са и Природоматематическата гимназия и ЦДГ „Иглика-1″в Силистра. Ремонтите на двете сгради са замразени за неопределено време и никой няма яснота дали изобщо ще започнат.

Потърсихме коментар в общината, но в края на отпускарския август не се намери кой да отговори на въпросите ни. По неофициална информация в дъното на проблема стои пазарджишка фирма, класирана трета, която обжалва процедурата.

"Силистра Днес"

comments
  • Това,което пише , Росица Димова , че „Лошото е, че цяло лято нищо не беше направено и сега, когато наближава първият учебен ден, ще трябва да лишим нашите деца от този красив щастлив момент – откриването на учебната година.“ е много често срещано явление, през почивните месеци кой знае къде са били и на края един вид на видят всички, решават да ремонтират и децата няма как да отидат на първият учебен де. За по големите ученици едва ли е голяма загуба но за по малките е добре да се настройват.

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account