Седмица на пожарната безопасност

Традиционната Седмица на пожарната безопасност тази година се чества  от 10 до 14 септември. В рамките й се отбелязва Професионалният празник на служителите от Главна дирекции “Пожарна безопасност и защита на населението” – 14 септември, обявен с Решение № 385 на Министерския съвет от 13.09.1995 г.

На 14 септември се е състояло едно от най-значимите събития в историята на пожарното дело в страната, което има значение за неговото развитие. На тази дата през 1905 г. в столицата е открит Първият пожарникарски събор на пожарните команди. По решение на събора оттогава в продължение на десетилетия 14 септември се е чествал като национален патронен празник на пожарните команди.

Седмицата на пожарната безопасност е обществена кампания сред населението с информационно разяснителен характер за смисъла и ефективността на мерките за недопускане на пожари и ограничаване на последствията от тях; ролята и значението на взаимодействието с органите на местната изпълнителна власт и необходимостта от оказване на съдействие от страна на населението при потушаването на възникналите в поземления и горския фонд пожари, засилена превантивна и административно-наказателна дейност на органите за ПБЗН.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account