В Деня на детската книга започва “Великденска приказка с уъркшоп”

За поредна година Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра ще отбележи 2 април – Международния ден на детската книга, с инициативата “Великденска приказка с уъркшоп” – която ще се проведе в три последователни дни на 4, 5 и 6 април в зала „Диоген Вичев”. В уъркшопа ще вземат участие третокласниците от ОУ “Отец Паисий”, с което ще се даде и старт на Маратона на четенето.

В цял свят на 2 април се чества празникът на детската книга. Неслучайно той съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот” – казва Андерсен, с което показва колко истински са неговите истории. Докато се четат приказките му, над света ще тържествува добротата, красотата и любовта.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ и нашите писатели: Валери Петров за “Пет приказки” през 1988 година, Йордан Радичков за книгата “Малки жабешки истории” през 1996 година и Веса Паспалеева за “Пролет в родината” през 1980 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на детските писатели.

Всяка година една национална секция от Международния съвет за детска книга е домакин на този празник. Писател написва Обръщение към децата от целия свят, а художник рисува постер. Тези материали се разпращат по целия свят.

Тази година страна домакин на празника е Русия, а посланието е „Нека да растем с книги!” Посланието е написано от един изключителен поет и писател за деца Сергей Махотин. Ето и част от посланието:

„В началото на моето детство обичах да строя къщи от кубчета и от всички играчки. Вместо покрив аз често се използвах детски книжки с картинки. В моите мечти аз се качвах в къщичката, лягах на леглото, изработено от кибритени кутийки и поглеждах нагоре към облаците или към звездното небе. Картината ми харесваше много.

…..Каква радост е да държиш нова книга в ръце! Още не знаеш за какво се разказва в нея. Опитваш се да устоиш на изкушението да отвориш последната страница. А колко хубаво мирише!!! Невъзможно е да не разделиш тази миризма на слоеве: печатарско мастило, лепило … този специфичен аромат на книгата – вълнуващ и уникален. Крайщата на някои страници все още са слепени, сякаш книгата все още не се е пробудила. Тя ще се събуди, когато започнеш да я четеш. Ставаш възрастен и света става все по-сложнен.

Изправяш се пред въпроси, за които не всеки възрастен има отговори. Въпреки това, важно е да споделите своите съмнения и тайни с някого. И тук на помощ идва книгата. Много от нас вероятно улавят себе си да мислят: тази книга е написана за мен! И любимия герой се оказва, че прилича точно на теб. Той изпитва същите проблеми и се справя с тях с достойнство. И ето че този герой не прилича чак толкова на теб, но така ти се иска да му подражаваш, да бъдеш смел и находчив, какъвто е.

Смешно ми е, когато някое момче или момиче каже: “Аз не обичам да чета!” Не вярвам на тези деца! Те често ядат сладолед, играят игри и гледат интересни филми. С други думи, те обичат да се забавляват. Четенето не е просто усилие, възпитание на чувствата, развитие на фантазията и характера, а преди всичко е и огромно удоволствие. Именно затова детските автори пишат своите книги.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account