В Деня на детската книга започва “Великденска приказка с уъркшоп”

За поредна година Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра ще отбележи 2 април – Международния ден на детската книга, с инициативата “Великденска приказка с уъркшоп” – която ще се проведе в три последователни дни на 4, 5 и 6 април в зала „Диоген Вичев”. В уъркшопа ще вземат участие третокласниците от ОУ “Отец Паисий”, с което ще се даде и старт на Маратона на четенето.

В цял свят на 2 април се чества празникът на детската книга. Неслучайно той съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот” – казва Андерсен, с което показва колко истински са неговите истории. Докато се четат приказките му, над света ще тържествува добротата, красотата и любовта.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ и нашите писатели: Валери Петров за “Пет приказки” през 1988 година, Йордан Радичков за книгата “Малки жабешки истории” през 1996 година и Веса Паспалеева за “Пролет в родината” през 1980 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на детските писатели.

Всяка година една национална секция от Международния съвет за детска книга е домакин на този празник. Писател написва Обръщение към децата от целия свят, а художник рисува постер. Тези материали се разпращат по целия свят.

Тази година страна домакин на празника е Русия, а посланието е „Нека да растем с книги!” Посланието е написано от един изключителен поет и писател за деца Сергей Махотин. Ето и част от посланието:

„В началото на моето детство обичах да строя къщи от кубчета и от всички играчки. Вместо покрив аз често се използвах детски книжки с картинки. В моите мечти аз се качвах в къщичката, лягах на леглото, изработено от кибритени кутийки и поглеждах нагоре към облаците или към звездното небе. Картината ми харесваше много.

…..Каква радост е да държиш нова книга в ръце! Още не знаеш за какво се разказва в нея. Опитваш се да устоиш на изкушението да отвориш последната страница. А колко хубаво мирише!!! Невъзможно е да не разделиш тази миризма на слоеве: печатарско мастило, лепило … този специфичен аромат на книгата – вълнуващ и уникален. Крайщата на някои страници все още са слепени, сякаш книгата все още не се е пробудила. Тя ще се събуди, когато започнеш да я четеш. Ставаш възрастен и света става все по-сложнен.

Изправяш се пред въпроси, за които не всеки възрастен има отговори. Въпреки това, важно е да споделите своите съмнения и тайни с някого. И тук на помощ идва книгата. Много от нас вероятно улавят себе си да мислят: тази книга е написана за мен! И любимия герой се оказва, че прилича точно на теб. Той изпитва същите проблеми и се справя с тях с достойнство. И ето че този герой не прилича чак толкова на теб, но така ти се иска да му подражаваш, да бъдеш смел и находчив, какъвто е.

Смешно ми е, когато някое момче или момиче каже: “Аз не обичам да чета!” Не вярвам на тези деца! Те често ядат сладолед, играят игри и гледат интересни филми. С други думи, те обичат да се забавляват. Четенето не е просто усилие, възпитание на чувствата, развитие на фантазията и характера, а преди всичко е и огромно удоволствие. Именно затова детските автори пишат своите книги.

"Силистра Днес"

Related Posts

26 000 лева след телефонна измама

Коментарите са изключени за 26 000 лева след телефонна измама

Продължават пожарите в Силистренско

Коментарите са изключени за Продължават пожарите в Силистренско

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account