Второ слънце ще блесне над земята

Второ слънце ще блесне над земята

Снимка: Интернет

Второ Слънце ще изгрее на небосклона поне за една или две седмици, съобщи в. “Дейли мейл”. Този космически феномен ще се случи, когато една от най-ярките звезди експлодира и се превърне в свръхнова. Това може да стане още тази година, твърдят астрономи.

Виновникът за небесното шоу е звездата Бетелгейзе. Очаква се експлозията й да е толкова мощна, че въпреки че е на разстояние 640 светлинни години от нас, в съзвездието Орион, ще превърне нощта в ден и ще изглежда сякаш на небето има две слънца за няколко седмици.

Единственото несигурно нещо е кога точно ще се случи взривът. Брад Картър, физик от Университета на Южен Куинсленд, Австралия, казва, че Бетелгейзе може да експлодира преди 2012 г. – или по всяко време през идващите 1 милион години.

„Тази стара звезда губи гориво. Когато то свърши, тя ще избухне, и то много бързо”, казва Картър. “Това е финалният етап на звездата – и за кратък период от време ще имаме изключително силна светлина, а в следващите няколко месеца тя ще избледнява, накрая съвсем няма да я виждаме.”

Теориите за края на света в интернет свързаха и края на Бетелгейзе с календара на маите, който според тях предсказва Армагедон на 21.12.2012 г. Но експлозията на свръхновата ще е толкова далеч от нас, че не може да ни навреди по никакъв начин, убедени са експертите.

Бетелтейзе ще бъде най-зрелищната свръхнова, наблюдавана някога. Тя е деветата най-ярка звезда на нощното небе и втората в съзвездие Орион. Заради оранжево-червения й цвят тя се забелязва лесно.

Бетелгейзе е толкова голяма, че ако беше в центъра на нашата Слънчева система, щеше да стигне отвъд астероидния пояс, изцяло покривайки Меркурий, Венера, Марс и Земята.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account