Възстановяват училищните библиотеки в Силистра

Възстановяват училищните библиотеки в Силистра

В Силистра започна процес на възстановяването на училищните библиотеки по инициатива на учители по български език и литература, които почасово дежурят в помощ на учениците.

Това съобщи Лидия Димитрова – директор на РБ „Партений Павлович”, по време на официална среща на библиотечното ръководство с ръководството на направление „Хуманитарни дейности” в община Силистра и началника на РИО на МОМН Габриела Миткова. Срещата бе в рамките на Шестата национална библиотечна седмица, организирана в страната от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), а на местно ниво от Регионалната библиотека, колективен член на асоциацията.

Възстановяването на закритите след 1989 г. училищни библиотеки е акцент в тазгодишната Прокламация на Асоциацията, която официално бе връчена на заместник-кмета Нели Стоилова. Библиотекарите настояват за уреждане на статута, финансирането и дейността на училищните библиотеки. Те смятат, че библиотекарят в училище трябва да бъде част от педагогическия персонал. Сред исканията още е подкрепа от местните власти за издаване на поднормативната база към закона за библиотеките, където ще бъдат разписани стандартите в дейността им на местно ниво.

Комплект документи – обръщение, прокламация и искания за подкрепа библиотечното дело в страната на Българската библиотечна асоциация, бяха връчени също на ръководителите на образованието и на културата в Силистра.

Предпразнично силистренските библиотекари с гордост отбелязват успешното участие на читалищните библиотеки от Силистренско в програмата „Глобални библиотеки”. Вече 29 читалища в областта са включени в програмата, а 4 са в процес на оценяване. Това ги превръща в центрове за информация и за учене през целия живот, смятат специалистите.

Националната библиотечна седмица в Силистра завършва на 19 май със „Старобългарски четения и песнопения, с благословението на Доростолския Митрополит  Амвросий” – съвместна инициатива с Русенски университет  “Ангел Кънчев”-Филиал Силистра, в партньорство с Художествена галерия и хор „Седянка”. Събитието е в зала 13 на галерията от 18.00 ч. До края на месеца е в ход кампанията „SOS за невърнатата книга” без глоби. На 31 май в града ще гостуват Нанси Болт – бивш щатски библиотекар и Пати Бейтман – директор „Библиотечни дейности” в побратимената със Силистра библиотека от гр. Аурора, щат Колорадо, САЩ. Гостите ще бъдат официално приети и от община Силистра, за което покана отправи днес заместник-кметът Нели Стоилова.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account