Да строим живота нов

Да строим живота нов

Лятото на 2020 г. Семейство Иванови от Силистра планира да прекара почивката при приятели от Кълъраш. Ще са там за броени минути по третия мост над река Дунав. Дъщерята Мария няма да е с тях, а ще къмпингува в Гърция с приятели от София. И за нея не е далеч – магистрала “Хемус”, после “Струма” и е там. Докато стяга раниците обаче, се обажда един от компанията. Няма да замине с тях. Един от камионите на транспортната фирма, в която работи, натоварен с няколко тона доматено пюре, се е обърнал в тунела под Шипка и сега положението в офиса му е “мътно и доматено”.

Историите са измислени. За разлика от инфраструктурните проекти, които са съвсем реални и са част от приоритетите на България в представената днес стратегия за развитие на пътния сектор от Министерството на регионалното развитие до 2020 г. По думите на ресорния министър Росен Плевнелиев, до месец-месец и половина предложението ще бъде обсъдено с всички заинтересовани страни. След това то ще бъде внесено за одобрение в Министерския съвет и в парламента.

Министър Плевнелиев пое ангажимента до края на мандата на правителството вече да са пуснати в експлоатация 116-те км от магистрала “Тракия” между Стара Загора и Карнобат. Още този май пък трябва да е готова магистрала “Люлин”. До края на 2013 г. трябва да е завършена и магистрала “Марица” от Оризово до Харманли.

Трите стратегически проекта, по които ще се работи от 2014 до 2020 г., са магистралите “Струма”, “Черно море” и “Хемус”. За тяхното изграждане според предварителните сметки на министерството ще са нужни 2.3 млрд. евро, като 1.3 млрд. са необходими за завършването на магистрала “Хемус”.

Освен строителството на седем магистрали, правителството предвижда да изгради и седем скоростни пътища. Единият от тях е от Видин до Ботевград с дължина 185 км. Тръжната процедура за 132 млн. евро за 65 км по ОП “Транспорт” ще започне през тази година. В проекта ще бъдат включени обходните пътища на Видин, Монтана и Враца. Другият е този от Дунав мост при Русе до ГКПП “Маказа”.

Стратегията предвижда изграждането и на скоростна отсечка от Русе до Шумен, както и трасе, наречено “Рила”, по който товарните камиони от средиземноморските пристанища ще се отклоняват за магистрала “Тракия”.

Другият важен път е Варна – Дуранкулак, който ще свърже пристанищния град с Констанца, уточни министър Плевнелиев. Изграждането на 85 км между ГКПП “Гюешево” и София ще бъде включено в ОП “Транспорт” 2014-2020 г. Последният скоростен път е Пловдив – Асеновград с дължина 25 км. Бюджетът за него е 40 млн. евро.

Предвидено е изграждането на два първокласни пътя по поречието на р. Дунав и по границата ни с Гърция. Приоритет за страната ни е и строителството на два моста през р. Дунав: Силистра – Кълъраш и Оряхово – Бекет.

Специална създадена работна група вече работи по това как да се случи тунел под връх Шипка.

Според изчисленията на министерството, за да бъдат реализирани всички инфраструктурни проекти, предвидени за периода 2014- 2020 г., ще са необходими между 5.5 и 6 млрд. евро. Ако това стане, най-сетне ще бъде постигнато средно европейско ниво на пътната мрежа. Към момента по показателя километри магистрални пътища на 1000 кв. м от територията на страната България е на последно място в ЕС.

Нито министърът на регионалното развитие, нито неговият заместник Георги Прегьов обаче успяха да отговорят конкретно на въпроса откъде ще намерят средствата, необходими за проектиране, проучване и отчуждения за заложените в стратегията проекти. Ясно е обаче, че действията по реализацията на проектите трябва да започнат още в мандата на това правителство. Добрата новина е, че управляващите поне имат ясна визия къде искат да стигнат.

Капитал

"Силистра Днес"

comments
  • а 2020 за какво подяволите ще са ни тези магистрали??? хайде ще вземаме заведните 500 евро минимална заплата и дори и щЯ сме в е зоната, но бензина щЯ е 6 до 8 лева!
    Нашите педали не си оправиха само пътищата в софия ами популистки се метнаха да правят магистрали проектирани преди 40 години и с дати за завършване преди 20 годинки.

    Отново ние сме наобраното на всички у европата.
    Когато цяла европа строи високоскоростни ЖП линии, идиотите в софия вземат от бюджетите за ЖП за да строят магистрали по които никой няма да минава след 20 години.

    и си оправете календара че излиза от фрей-а 🙂
    поздрави и успех с сайта

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account