Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Младежи от Франция пожелаха сближаване със Силистра

Младежи от френския град Базие, които пребивават в Силистра по програма „Леонардо” на ЕС, предложиха да бъде осъществено сътрудничество между двата европейски града. Това стана ясно по време на официална среща на гостите с ръководството на община Силистра.

Преди около месец ученици от силистренската Икономическа гимназия „Атанас Буров” са стажували в хотели и информационни центрове в град Базие. Домакини са им били учениците от Лицея по туризъм „Жан Мермо”, разказа директорката на гимназията Дочка Милушева.  От тази седмица седем девойки от лицея са на ученически обмен в нашия град. Води ги заместник-директорът им Мохамед Бужади. Двайсет дни са разпределени да работят на рецепциите на силистренските хотели.

Първите им впечатления за България са от Силистра. Вече са гостували на своите връстници в Икономическата гимназия. Снощи са учили стъпки на български хора. Днес гостуваха в общинската администрация. По време на срещата със заместниците на кмета Иво Андонов – Милен Пенчев и Пепа Денева и с ръководителя на дирекция „Икономика” Надежда Бобчева, младите французи получиха информация за историческите, културни и природни забележителности на Силистра. Пожелаха да разгледат Крепостта, резервата „Сребърна”, Археологическия музей и Картинната галерия на живо. Домакинът на срещата Милен Пенчев поднесе подаръци – сувенири за спомен от Силистра и България.

Според г-н Божади има много общо между градовете. И френският, и българският град са разположени на реки, имат древна история, имат вече и свои „посланици” чрез учениците от двете училища. По думите на Дочка Милушева „младите хора от Базие и Силистра са извървели първите стъпки по моста, който може да бъде изграден от кметските управи на двата европейски града”.

Заместник-кметът Милен Пенчев благодари за предложението и обеща, че ще предаде посланието на кмета на община Силистра инж. Иво Андонов.

"Силистра Днес"

comments
  • Май града е Безие

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account