Оцениха състоянието на Римската гробница в Силистра

Оцениха състоянието на Римската гробница в Силистра

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Готова е оценката за състоянието на Късноантичната гробница в Силистра. Тя е изготвена от експертен екип от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) по покана на община Силистра.

През март четирима експерти, ръководени от арх. Галина Пировска, на място огледаха гробницата. Проучени са и архивни материали, свързани с паметника на културата. Установено е, че гробницата „е в състояние на сериозен риск” заради силно оводнения терен и проникващата през защитната стена влага, която не може да бъде компенсирана от климатичната инсталация, е записано в доклада на арх. Пировска до директора на института – доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова и предоставен на общината.

Според специалистите на първо време са наложителни пълно заснемане на обекта и геоложки сондажи, изготвяне на предпроектни проучвания и програма за консервация, реставрация и експониране на Римската гробница. “Това ще даде възможност да се пристъпи към системни действия по опазването, социализацията и разкриването на потенциала на този изключително ценен и недостатъчно известен античен обект”, се казва още в доклада.

Римската гробница в Силистра е със статут на недвижима архитектурно-строителна културна ценност от Античността, обявена е за паметник на културата от “национално значение” в Държавен вестник бр. 10/1968г. В нея са съхранени уникални стенописи, свидетелство на късно-римското провинциално изкуство.

Открита е през 1942 г. Първата защитна сграда е построена през 1956 г., разширена в настоящия си вид през 1962 г. През 1970г. е монтирана климатична инсталация. През 80. години се извършват аварийни консервационни работи по стенописите. Изработената през 1988г. комплексна програма за опазване не е изпълнявана. През 1995г. е направена експертиза под ръководството на проф. Любен Прашков. През 2005г. НИПК определя режим и условия на достъп на посетители. Последната експертна комисия на място е била през 2006 г.

През март т.г. община Силистра поиска от Министерството на културата права за управление на Римската гробница за период от 10 години. Искането е свързано с изготвяне на Планово задание за опазване на паметника на културата. Инициативата е съгласувана с общинския съвет и получи подкрепа от областния управител. Очаква се решение на Министерски съвет.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account