Петима доброволци от Силистра участваха в международен гурме фест с екологична насоченост в съседна Румъния

Петима доброволци от Силистра, водени от учителката по география Лиляна Николова, участваха в международен гурме фест с екологична насоченост в съседна Румъния. Той бе в рамките на 10-дневен проект на организацията „Friends of the World” по програмата „Младите в действие”.

Темата „Европейска зелена кухня” бе развита от участниците сред каскада от водопади в района на град Бущени в Карпатите. Готварските умения са били разменяни в партньорство на младежи от 8 страни, членки на ЕС, както и от страни, техни съседи, някои от които са в процес на присъединяване.

Така се формира състав от майстори от Румъния, Гърция, Турция, Италия, Португалия, Финландия, Литва и България. „Покрай готварството българските ученици и студенти защитаваха тези в дискусии, изработваха видеоклипове и постери; участваха в дефилета и игри, изработиха и рекламни материали по тематиката на зелената кухня и здравословното хранене”, заяви  г-жа Николова, която е преподавател в СОУ „Никола Вапцаров” в Силистра.

Участниците в проекта са били интервюирани от представител на Европейската комисия и са получили сертификати за участие. Традиционната българска трапеза е била представена с рецепти за обща европейска готварска книга, сред които и отбрани ястия за сватбарско меню.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account