Пращат самолети към Либия. Кадафи: Нападнете ли, чака ви ад

Пращат самолети към Либия. Кадафи: Нападнете ли, чака ви ад

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Великобритания веднага ще започне да изпраща изтребители към райони, откъдето могат да помогнат за затварянето на въздушното пространство, одобрено с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, заяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от „Ройтерс”.

Камерън каза, че британските сили ще се включат в операцията, ако либийският лидер Муамар Кадафи не спре да атакува цивилни.

„Великобритания ще изпрати изтребители Торнадо, Тайфун и самолети за презареждане във въздуха, както и за въздушно наблюдение. Подготовката за изпращане на тези самолети вече е започнала и в идните часове те ще се придвижат към бази, откъдето могат да предприемат необходимите действия”, заяви Камерън пред парламента.

Британският премиер ще присъства на среща в събота в Париж, където заедно с френския президент Никола Саркози и арабските лидери ще обсъдят ситуацията в Либия.

По-рано днес и Франция заяви готовността си да участва във въздушни удари срещу Либия.

„Не смятам на този етап, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия”, се казва в изявление на министъра на външните работи Николай Младенов, изпратено до медиите от пресцентъра на министерството. По думите на Младенов приоритет в момента е хуманитарната ситуация в страната и спирането на огъня между режима на полковник Кадафи и силите в Бенгази.

„България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност, но и които са договорени в рамките на НАТО и ЕС. Това означава на първо място предоставянето на помощ за хуманитарната ситуация, включително и чрез допълнителната евакуация на хората, които ще поискат да напуснат страната”, се казва още в съобщението.

Муамар Кадафи заплаши от своя страна да превърне в „ад” живота на всеки, който атакува Либия, съобщи АФП. Коментарите на Кадафи са от негово интервю, взето броени часове преди приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в която се разрешават „всички необходими мерки” за създаване на зона без полети, защитаване на живота на цивилното население и налагане на примирие за въоръжените сили на Кадафи. „Ако светът полудее, ние ще направим същото”, обеща либийският лидер. „Ще отговорим. Ще превърнем живота им в ад”.

Междувременно обаче външният министър на страната Муса Куса обяви, че Либия ще прекрати всичките си военни операции незабавно в отговор на приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция.

Съюзниците от НАТО са се споразумели да ускорят планирането на възможни военни действия в Либия, но Алиансът все още не е взел решение дали да се намеси в конфликта. Това съобщи АФП, позовавайки се на източници от НАТО.

Решението за ускоряването на военното планиране е било взето по време на срещата на посланиците на 28-те страни от НАТО. Очаква се през следващите дни да има нова среща на посланиците, които ще се опитват да приключат процеса.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account