Утре – “Супер Луна”!

Утре – “Супер Луна”!

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Утре ще станем свидетели на рядък астрономически феномен, известен като „Супер Луна“. Тогава спътникът ни ще премине максимално близо до нашата планета, като ще отстои само на 356 577км. Това е най-близкото разстояние, до което ни е достигала Луната от 18 години насам. Вследствие на това тя ще изглежда по-голяма от обикновено, въпреки че разликата в разстоянието е едва от няколко процента, обяснява д-р Джеймс Гарвин, главен учен в НАСА. Утрешното явление съвпада и с пълнолуние, което го прави още по-интересно.

Дори и при нормална близост Луната влияе върху редица физизни явления на Земята като приливите и отливите. След трагичното земетресение в Япония някои учени побързаха да лансират версията, че то е провокирано именно от явлението “Супер Луна”

Ефектите върху планетата ни от утрешното явление ще са незначителни, твърди обаче Джеймс Гарвин. Те няма да засегнат вътрешния енергиен баланс на Земята. ТОй опровергава и тезата, че повечето природни бедствия са свързани с Луната. Земята има затворена система от голямо количество енергия и не допуска прекалено натрупване на друга енергия. От Супер Луната едва ли ще има сериозни последици, но така или иначе ще знаем със сигурност на 20 март, уточнява Гарвин.

http://www.manager.bg

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account