Счетоводителка на СИК: Маджо, Маргините и генерал Любен Гецов работиха заедно

Счетоводителка на СИК: Маджо, Маргините и генерал Любен Гецов работиха заедно

Уникална снимка! Емилия Масларова се здрависва приятелски с Големия Маргин. Годината е 1994.
Уникална снимка! Емилия Масларова се здрависва приятелски с Големия Маргин. Годината е 1994.

Непосредствено след като сестрата на Маргините – Марияна Андреева, даде за тигъра на печата своето първо и засега единствено интервю, пловдивският ни репортер се свърза със счетоводителка, работила за СИК. С нея разговаряхме непосредствено, след като ген. Любен Гоцев даде показен обяд за журналисти в ресторант “Монтерей” в столицата. На него митичният дипломат от кариерата и хората от обкръжението му твърдяха, че не управляват България в сянка и че не познават нито Младен Михалев- Маджо, нито братята Маринови – Маргините.

– Откога датират отношенията ви с Младен Михалев-Маджо и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините?
– Познавам Младен Михалев- Маджо и братята Маринови – Маргините от 1995 г. Тогава бях главен счетоводител на един завод, който вече беше приватизиран. В един момент обаче Младен Михалев и хората му поискаха този завод. Покрай тези им щения станаха много зулуми. Тези хора ме взеха от моето законно работно място – завода, и ме накараха да работя за тях. Настаниха ме в офиса на “Симеон” № 15, където беше и офисът на “Интергруп”, където Младен Михалев беше шеф. От тези среди няма лесно измъкване. При тях не може да казваш: не искам да правя това или онова, защото противоречи на моралните ми принципи. Не се чувствах добре при тях, не издържах на напрежението и си изкарах болничен. След помощ от лекарите аз прекратих отношенията си с тази групировка. Хората й по много агресивен начин искаха да притежават вече приватизирания завод. Според договора от приватизационната сделка обаче собствениците нямаха право да прехвърлят дялове на никого, дори на децата си. Тази подробност хората на Маджо или са я изпуснали, или просто искаха да избегнат тази клауза. Подготвиха документи, с които трябваше да вземат 75% от дяловете. С документацията отидоха при нотариус. Някъде по това време взривиха в асансьора Стоил Славов.


– Защо твърдите, че Младен Михалев- Маджо и ген. Любен Гоцев не само са се познавали много добре, но дори са работили заедно?
– Младен беше на върха на една групировка, но той е просто една от пионките, на които се дърпат конците от хора като Любен Гоцев. Да, така е. Любен Гоцев работеше с него на 5-я етаж в хотел “Орбита”. В началото офисите им бяха там. Работиха заедно. Във вестниците всички сега твърдят, че изобщо не се познават. Когато прочетох това, аз не се изненадах, а подивях. Защото това е наглост. Всички твърдят, че те не се познават. А как тогава работеха заедно? Още по онова време вратите им се отваряха с кодове, всичко беше с алуминиева дограма.
– Какво представлява Младен Михалев – Маджо?
– Самонадеяно момченце от Силистра. Той имаше гръб. Младен е много схватлив и хитър. На моменти обаче голямата му хитрост правеше пробиви. С генерал Любен Гоцев нямам преки срещи. Виждала съм го обаче горе на “Орбита”…
Не ми е приятно да разказвам за тези неща, защото ме травмираха. Нареждаха ми: “Идваш тук с книгите и започваш да работиш на това бюро.” Отиваха с коли в завода и изземаха всички документи. Но не им беше ясно дали заводът печели или губи. Самите собственици не бяха ориентирани още какви печалби могат да правят. Заводът имаше такъв огромен кредит към банките, че просто за печалба в кратки срокове и дума не може да става. За да се изправи на крака на един такъв завод са му необходими едно 5-6 години. На 19 април собствениците влязоха във владение. През септември започнаха проблемите.
– За да вземат завода, Маджо и хората му оказаха ли върху собствениците физическо насилие?
– Да. На единия от собствениците му избиха зъб. Пратиха двама да купят бутилка уиски.
Идеята им беше да пуснат човека от третия етаж и после да кажат, че е бил пиян и се претрепал.
Той не искаше да се подписва на документите им и се отърва само с няколко юмрука.
– Маджо ли преби собственика?
– Не, не, не. Стоил и Любо Василев.
– Как се движеха?
– Движеха се почти индивидуално и с охрана, с много охрана. На един монитор на каре се наблюдаваха колите. В момента, в който Маджо пристигаше, улицата се изчистваше от излишно движение и паркирани коли. За него през 1995 г. отцепваха цели райони.
– Казвате, че генералът му е давал рамо. Маджо и Любен Гоцев имаха ли любовна връзка, както се писа? Все пак Маджо има вид на мъжкар?
– Не мога да кажа дали написаното за тяхната любовна връзка е истина. Но е факт, че работеха заедно. Иначе Маджо беше мъжкар само с манекенките от “Визаж”. Той се движеше и с Жени Калканджиева. Когато на “Аякс” имаше акция на барети, той беше засечен с Жени. Не е тайна, че тя се отчиташе в техните офиси. Аз съм виждала нейните отчети. Те бяха написани с думи простички на един кариран лист. Там пишеше – това купихме, това купихме….Отчет. В края на месеца, пък и на всяко тримесечие искаха да видят приходите и разходите на агенцията й. Тези отчети Жени ги носеше долу на “Симеон” 15, носеше ги на Маджо.
– Освен бизнесотношения с Маджо Жени беше ли интимна с него?
– Мисля, че точно затова яде и бой. Разбира се, имаха и бизнес отношения. По това време Маргините бяха в добри отношения с Младен. Тогава всички бяха заедно. Счетоводството на цялата групировка, включително и на “Визаж”, се движеше на “Симеон 15”. Тогава техен главен счетоводител беше Николай Чилигиров. Той отбираше какво да се направи. Беше интелигентен, симпатичен мъж със светли очи.
Долу в мазето имаше един трезор, където се водеха двойни счетоводства.
Имаха гръб. За тях беше позволено всичко. България се страхуваше от тях. Когато минеха с джиповете, трамваите спираха. В противен случай вътре се хвърляха пиратки. Сега се учудвам, защо Маргините трябваше да бъдат задържани? Нима Маджо по-безобидни неща е правил?! Те години наред бяха заедно. И сега Маджо ли е цветето?!
– С какви впечатления си от братята Красимир и Николай Маринови?
– Не са на нивото на Младен. Взеха ги, защото е много добре да разполагаш с една армия от тъпи и дисциплинирани хора. Даваш им задача, те не разсъждават, те я изпълняват. Нивото на Младен беше друго, той беше различен. Маджо съумя да се съхрани. Братята със сила постигаха нещата. Не пряко, разбира се. Имаха си бригади. Решенията не са взимали индивидуално, както се пише сега. За разлика от тях Младен се “спаси”.
Но… какво да ти кажа. Виждала съм им оргиите. Не е за разправяне.
– На какви оргии на Маргините и Маджо сте била свидетел?
– Маргините не правеха пиянски изпълнения с жени. Маджо беше по оргиите. Засичала съм Младен в една таверна на “Стамболийски”. Тогава не включих, че е Архангел Михаил и той честваше там имен ден. Там на една огромна маса заедно с Маджо бяха насядали около 15 манекенки на “Визаж”. Кондьо пееше, та се пръскаше по шевовете. Беше бъкано от охрана. И се започна – то не беше въртене по земята, стойки на една ръка…. Всичко в мен се счупи, знаех какво може да последва. Викам: тръгваме, тук не е за нас, може да започнат да стрелят.
– В състояние на афект Маджо стреляше ли като Фатик по кръчмите?
– Дали е стрелял напосоки, не зная, но Младен дори в офиса идваше с пистолет на кръста. По тениска и пистолет. Като комита. На ръст е към 1,70. Физически е добре сложен, спортист е. Не впечатляваше, така както го прави Бойко Борисов.
– Братята Маринови и Маджо шмъркаха ли кока?
– Може и да са шмъркали по някое време. Но определено не са наркомани. По тях няма видима промяна от наркотици – няма видими изменения във физиономиите, по зъбите… Не са наркомани, защото братята бяха психически устойчиви. Такива са и до ден-днешен. Спретнаха им такъв купон, прибраха ги, а те не са проговорили. Не че не знаят. Знаят много неща, могат да ги кажат. Казаха: не позваме Любен Гоцев, той също твърди, че не ги познава. Как тогава познават Стоил, който работеше с Гоцев? И Маджо, и Маргините, и Любен Гоцев бяха на “Орбита”. След това Маргините се отделиха на “Аякс”. Те поеха една част от бизнеса и започнаха да се чистят от бригадите си, от изпълнителите. Как се чистеха? За да не говорят, им даваха пари. С тях тези момчета стартираха някакъв малък бизнес. Разбираха се, че приключват с групировката и онези започваха сами и на чисто. Даваха страхотни пари на “работниците “ си. На Нова година премиите на всеки един “бригадир” бяха по 2000 долара,когато курсът на долара беше 33 лв. Като излезе от групировката, подобен човек обикновено се захваща с търговия, раздадоха им складове, магазини. Такъв стана бизнесът на момчетата от бригадите.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account