С поредица от прояви Силистра чества Националния празник

С поредица от прояви Силистра чества Националния празник

Община Силистра организира поредица от патриотични прояви в чест на Националния празник – 3 март и във връзка със 133-годишнината от Освобождението на България.

На 1 март от 17.00 часа в Художествената галерия ще бъде открита изложба „Руско –турската освободителна война” –  живопис, графика и скулптура. Гостува тематична експозиция от плевенската галерия „Илия Бешков”. Час по-късно, от 18.00 ч., в зала „Диоген Вичев” ще бъде представен сборникът „Българска рапсодия” на поетесата Дафинка Станева – член на Съюза на писателите в Русия.

На 2 март община Силистра подарява на гражданството музикално-танцовия спектакъл „Старо имане” на ансамбъл „Пирин”, посветен на свободата на България. Спектакълът ще започне от 18.00 часа на сцената на драматичния театър.

Денят на Националния празник – 3 март – ще започне със заупокойна литургия с панихида за загиналите за Освобождението на родината знайни и незнайни войни и опълченци. Началото й е в 09.00 часа в катедралния храм „Св.св. Петър и Павел” и ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Амвросий. Светският ритуал започва в 10.00 часа на площад „Свобода” с тържествено издигане на националния трибагреник под звуците на химна „Мила Родино!”, изпълнен от градския духов оркестър. Слово ще бъде произнесено от името на кмета инж. Иво Андонов. С шествие ще бъдат поднесени венци и цветя пред символите на националното Освобождение в Силистра – паметникът на Стефан Караджа, на първия кмет в българската история капитан Георги Мамарчев и на руския литературен гений Лев Толстой – стъпил единствено на българска земя при обсадата на Силистра по време на Кримската война през 1854 г.

Община Силистра кани гражданството, представители на институции,  неправителствени организации, партии, обществени формации да се присъединят към отдаването на почит към героите на Свободата на България на светлата дата – 3 март.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account