Услугата “Преходно жилище” вече е държавна дейност

Услугата “Преходно жилище” вече е държавна дейност

Социалната услуга „Преходно жилище” в Силистра вече е със статут на делегирана държавна дейност, но запазва капацитета си, съобщиха от общинската дирекция „Здравеопазване и социална политика”.
Единственото преходно жилище на територията на Силистренската община е създадено със средства на Европейския социален фонд по проект на общината и партньорството на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Димчо Дебелянов”. Общата му стойност е 110 908,67 лв. Средствата са вложени  в ремонт и оборудване на помещенията за преходното жилище, както и за дейности по предоставяне на социалната услуга „Преходно жилище”.
Осем момичета и момчета на възраст между 16 и 18 години от Дома са първите му обитатели. Целта е те да се подготвят за самостоятелен живот. В рамките на проекта децата преминаха обучение по три програми: „Придобиване на умения за живот”, „Професионална реализация” (курсове за „Готвач”, „Сътрудник в малък и среден бизнес”, „Оператор на компютър”, „Фризьор”, „Огняр” и  придобиване на правоспособност за управление на МПС – категория „В”) и Програма за предоставяне на комплекс от услуги за младежите, напускащи специализираната институция (психологическо консултиране, образователно консултиране и административно и институционално информиране). Отпечатана е „Методика за условията и реда за предоставяне на социалната услуга”. В помощ на бъдещите потребители на услугата е изготвен справочник с информация за институциите на територията на община Силистра – местоположение и услуги, които предоставят. В края на проекта, продължил 14 месеца, бе издадена и книга. Тя отразява реализацията му, постигането на заложените цели и пътя, извървян от децата и младежите в преходното жилище преди излизането им в самостоятелния живот.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account