Поради очаквано натоварване през следващата година ще могат да се подменят предсрочно документи за самоличност

Поради очаквано натоварване през следващата година ще могат да се подменят предсрочно документи за самоличност

Поради очаквано натоварване през следващата година ще могат да се подменят предсрочно документи за самоличност

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Силистра информира всички заинтересовани граждани за възможността да подменят личните си документи с изтичащ срок на валидност предсрочно. Причината е очакваното натоварване в административното обслужване през 2020 г. и 2021 г., когато изтича  валидността на голям брой български лични документи на жители от областта.

Според статистическите данни през 2020 г. изтича срокът на 18 016 лични карти, 10 851 паспорта и 6 640 свидетелства за управление на МПС, издадени от ОДМВР-Силистра. Цифрите показват още, че броят на изтичащите лични карти през 2020 г. е десетократно по-голям от този за 2019 г. Например, през декември тази година изтича срокът на валидност на 205 лични карти, докато през декември 2020 г. техният брой е 2186.

За да избегнат очаквания наплив пред гишетата в сектор БДС и районните управления в Дулово и Тутракан, гражданите може да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на личните си документи преди изтичане на тяхната валидност. За удобство подаването на заявления за издаване на лични документи като обикновена услуга може да се извърши по избор на гражданите във всяко едно подразделение на сектора – в Силистра, Дулово или Тутракан, независимо на територията на коя община е заявен постоянният им адрес. Предоставянето на бърза и експресна услуга ще продължи да се извършва само в сектор БДС в областния град.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявления за издаване на лични карти и паспорти по електронен път. Необходимо условие в този случай е да са налице актуални биометрични данни.

Същевременно ОДМВР-Силистра разпраща писма до институции, организации, предприятия и фирми с предложение служителите им да се възползват от възможността за организирано административно обслужване в сектор БДС в кратки срокове. За организиран прием на заявления ще бъде обособено специално гише, за да се ускори и улесни работният процес и да се спести време на хората.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account