Изграждат скоростен път Силистра-Добрич?

Изграждат скоростен път Силистра-Добрич?

Пътят Варна-Добрич да бъде включен в националната стратегия за развитие на пътната инфраструктура до 2020 година като скоростен път с две ленти. Това предложение подкрепиха единодушно членовете на Областния съвет за развитие на днешното си заседание.
Областният управител Желязко Желязков вече е изпратил писмо с такова настояване до Агенция „Пътна инфраструктура”.  Предлага се освен пътят Добрич-Варна в стратегическия документ при възможност да бъде включен и пътят Добрич-Силистра.

“Като се има предвид близостта с Румъния и увеличаване на товарите за Русия и страните от бившата общност смятаме, че се налага този път да се превърне в скоростен. Аналогично е положението и на път Добрич-Силистра, който пък е най-пряката връзка между Дунав и Черно море”, посочи Желязко Желязков.

Сега в стратегическия документ е включен само един път в Добричка област. Предвидено е изграждането на скоростен път Варна-Дуранкулак с обща дължина 110 км и приблизителна стойност 200 млн. лева. От страна на Румъния обаче е въведена забрана за пропускане на тежкотоварното движение след граничен пункт Дуранкулак и по тази причина то е пренасочено по второкласния път Варна-Добрич-границата с Румъния.

По данни от 2005 година средната интензивност на движението за денонощие по пътя Варна-Добрич-границата с Румъния е 5 521 МПС, от които 800 са тежкотоварни. За сравнение по пътя Варна-Дуранкулак преминаващите дневно коли са 3 826.

Идеята за прекатегоризация на пътя Варна-Добрич не е нова. Още през 90-те години е имало такова предложение, което беше подновено през 2009-та.

"Силистра Днес"

comments
  • Да ремонтират пътя Дулово-Добрич и от там за Варна(през Межден,Каблешково).

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account