Силистра посрещна 91 ученици за националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика

Силистра посрещна 91 ученици за националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика

В края на юли България ще участва в международната ученическа олимпиада по математическа лингвистика в гр. Питсбърг в щата Пенсилвания, САЩ.

Това съобщи за БТА ст. н. с. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика при БАН, който бе председател на комисията за оценка на работите на участниците в завършилия днес в Силистра национален кръг на ученическата олимпиада по математическа лингвистика.

България слага началото на международната олимпиада по математическа лингвистика през 2003 година, а в исторически план е втората страна в света, където се провеждат ученически състезания, каза Иван Держански.

Според него през тази година за пръв път международната олимпиада се провежда в страна извън Европа. По предварителна регистрация ще участват около 20 държави. По думите на ст.н.с. д-р Иван Держански участниците в завършилия днес национален кръг на олимпиадата по математическа лингвистика са показали високи резултати.

В отборното класиране първо място завоюва отборът на математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна. В двете възрастови групи за индивидуалното класиране първите места заеха дванайсетокласникът Виктор Вълов от Софийската математическа гимназия “Пасий Хилендарски” и деветокласничката Юлия Маркова от математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна.

За националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика бяха допуснати 91 ученици от 23 училища на 12 града от цялата страна. Организатори на проявата, която продължи три дни, са Регионалният инспекторат по образованието в Силистра и Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/.

Домакинството бе поверено на природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски” в крайдунавския град. Олимпиадата по математическа лингвистика от 1982 година е национално състезание, а от 2001 година официално е записана в календара на МОМН и се финансира от него.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account