Силистренка защитава майчинство пред съда

Силистренка защитава майчинство пред съда

44-годишната Павлина Панайотова от силистренското село Казимир се изправи днес пред Районния съд в Силистра, за да защити правото си на майка. От три месеца нейната трета дъщеря е настанено в Дом за медико-социални грижи за деца в града.
Бебето Соня е оставено доброволно, но временно, под лекарско наблюдение още след раждането й през ноември. Тогава лекарите от Дуловската болница и консултант кардиолог от Варна установяват малформация на сърцето на новороденото. Междувременно става ясно, че по-големите сестри -Божана и Мария – са се разболели. Лекарите препоръчват на майката да остави бебето в дома, докато каките оздравеят.

Днес Силистренският районен съд изслуша представителите на Дирекция „Социално подпомагане” и майката, за да реши дали бебето ще остане в социален дом до тригодишна възраст. По време на двучасовото заседание бяха представени доклади и разпитани социални работници. Според тях в къщата на Павлина Панайотова няма подходящи условия за отглеждане на дете със здравословен проблем, самата тя била с нисък родителски статус и не разполагала с доходи. Социалните работници заявиха, че работят с Павлина от юли миналата година, когато са получили сигнал от колегите си в район „Сердика” – София. Там Павлина живяла в звено „Майка и бебе” с двете си деца. Ходела и на работа в търговска верига. Сигналът бил силистренските социални служби да продължат да работят и да помагат на майката. Павлина Панайотова, която е магистър по история от Шуменския университет, оспори твърденията за лоши битови условия и неглежирани деца и категорично заяви пред съдията, че няма да остави детето си в социален дом за отглеждане.

Очаква се до месец съдът да се произнесе с решение.

След края на заседанието Павлина Панайотова сподели: „Зле се чувствам. Това не са домати и пипер – деца са. Нормално е да ми е мъчно, само ми се каза че съм с нисък родителски капацитет. На никоя майка не го пожелавам. Ходех 13 пъти в дома, отказаха да ми дадат информация. Първо излязоха здравословни проблеми, после битови, после съм била лоша майка. Сега се върнаха на стария рефрен – здравословните проблеми. Само пет пъти ми дадоха да гушна бебето”.

Ето как коментира случая Петрана Ненчева – адвокат на Павлина Панайотова:
„Може да се мисли за психически тормоз. Никаква консултация и психологическа помощ не са й оказани. Мисля, че целта е да бъде принудена да остави детето за осиновяване. Противно на държавната политика, която е насочена към намаляване на децата в тези домове и закриването им, имам притеснения, че това ще доведе до съкращения на персонала – затова е тази „грижа” – твърде пресилена и влизаща в противочерие с основни човешки права”.

Ако съдът постанови оставяне на детето в Дом, решението ще бъде обжалвано, са категорични и майката, и адвокатът.

По материали на “Дарик”

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account