Спорт, конкурс и беседи в месеца на трезвеността

Спорт, конкурс и беседи в месеца на трезвеността

Конкурс за изработване на флаер под мотото „Без дим и чашка” прави сдружението с нестопанска цел „Шанс-Силистра”, съвместно с общинската дирекция „Здравеопазване и социална политика”. До 18 февруари тийнейджъри и младежи могат да се присъединят към творческата инициатива. Най-атрактивният проект ще бъде реализиран като рекламно-образователен материал за следващи кампании, свързани с борбата със зависимостите, съобщи Веска Иванова – експерт по детско и училищно здравеопазване.

Конкурсът за флаер е една от проявите, посветени на месеца на трезвеността – до края на февруари. В програмата тази година преобладават спортни събития. В Деня на влюбените и на Трифон Зарезан – 14 февруари Ученическият парламент ще повтори миналогодишния си хит „Сватба за един ден” на площада в града от 14.00 часа – едно намигване към сериозните влюбени двойки. Предвидена е също кръгла маса по проблемите на тютюнопушенето и употребата на алкохол сред децата и юношите на 17 февруари в една от залите на ЦУТНТ.

По повод Месеца на трезвеността, през февруари специалистите от Превантивния информационен център по зависимости ще предоставят възможност на учениците от Силистра да посетят ПИЦ. През периода 14 – 18 февруари за всички желаещи ще бъдат представени лекциите “Цигарите – коктейл от отрови” и “Алкохолът – този рай води в ада”. По време на лекциите ще бъдат прожектирани филмите “42 градуса” и “Дим”, показващи живота на злоупотребяващи с алкохол и цигари младежи, както и последиците от това. Капацитетът на залата в ПИЦ е 30 места. Класовете, които искат да посетят някоя от лекциите, трябва да заявят своето желание в срок до 11.02.2011г. Това може да стане на тел. 086/ 82 39 01 или на e-mail: pic_silistra@abv.bg , като в заявката трябва да се посочат клас, училище, преподавател за контакт, желани дата и час, както и име на лекцията (за никотин или алкохол).

По време на кампанията, през месец февруари ще бъде проведено и обучение на специалисти, работещи по проблемите на зависимостите, на тема “Кратки интервенции – пътуване към практиката”, което се финансира по проект BG 0011 “Слушайте детето – подобряване на превенцията и достъпа до услуги на деца и подрастващи, експериментиращи и употребяващи наркотични вещества”, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е на Националния център по наркомании.

Кампанията, посветена на Месеца на трезвеността през 2011г. е под надслов “Бъди трезвен, а не безполезен”. Организатори на проявите са Община Силистра, дирекция “Здравеопазване и социална политика”, отдел “Образование”, Превантивен информационен център по зависимости, Център за ученическо, техническо и научно творчество, Ученическа спортна школа, Център за работа с деца, Регионална здравна инспекция и младежките организации в Силистра.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account