Лек спад на престъпленията ,отчете полицията за първите пет месеца

Лек спад на престъпленията ,отчете полицията за първите пет месеца

Лек спад на престъпленията ,отчете полицията за първите пет месеца

През първите пет месеца на 2018 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, нивото на криминалната престъпност е устойчиво с тенденция към лек спад. Това бе отчетено днес на брифинг, в който участваха директорът на областната дирекция старши комисар Кристиян Петров и началниците на отдел „Охранителна полиция“ комисар Юлиян Караславов, на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ гл. инспектор Пешо Петров и на районното управление в областния град гл.инспектор Траян Петров.

Регистрираните престъпления през периода тази година са 423, срещу 426 през 2017 г., т.е. налице е спад с 0.7%. В структурата на престъпността продължават да доминират кражбите, а тежките престъпления срещу личността заемат незначителен дял. През петмесечието са регистрирани 1 убийство и 2 грабежа, които са разкрити.

Гл.инспектор Пешо Петров отбеляза като положителна тенденция ръста на разкритите престъпления, свързани с наркотици – от 21 през миналия период на 24 през този, сред които и разбитата нарколаборатория за производство на метамфетамин в село Айдемир през февруари т.г.

По отношение на противодействието на телефонните измами ОДМВР-Силистра заема едно от челните места в страната, стана ясно още от думите на началника на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. Той припомни, че с активното участие на силистренски криминалисти съвместно с колегите им от ГД “Национална полиция“, ОДМВР-Русе и ОДМВР-Велико Търново бяха реализирани няколко успешни операции по задържане на телефонни измамници, действали и в други региони на страната. 14 са този вид престъпления през настоящата година, докато през миналата са били 21. Същевременно в селата продължава активната разяснителна кампания от полицейски служители сред възрастното население, допълни началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров.

Активизирането на състава по отношение провеждането на специализирани полицейски операции в малките населени места бе изведено като позитивна тенденция от ръководството на областната дирекция. Наред с това директорът старши комисар Кристиян Петров акцентира върху работата на мобилните екипи в селата без постоянно полицейско присъствие. Той поясни, че в тях са включени служители от секторите „Пътна полиция“, „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, като проведените до момента срещи с кметове и граждани са 132. Всеки сигнал се анализира внимателно от ръководството на дирекцията, за да са предприемат адекватни мерки, отбеляза още старши комисар Петров.

 Подобрение на пътно-транспортната обстановка отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Юлиян Караславов. От началото на 2018 г. в Силистренска област са регистрирани 113 пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 45 ранени граждани. За сравнение през предходния период автопроизшествията са били 123 с 4 загинали и 28 ранени. Същевременно е регистриран значителен ръст при административно-наказателната дейност – 838 са съставените актове, а глобите по фиш – 10783, докато през миналата година тези стойности са били съответно 774 и 3809.

Благодарение на усилията на охранителния състав през тази година абитуриентските балове в Силистренска област са преминали без произшествия и груби нарушения на обществения ред, отбеляза още комисар Караславов.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account