Срив в системата за онлайн преброяването

Срив в системата за онлайн преброяването

Преброяване 2011

Сайтът на Националния статистически институт, чрез който в 00:00 ч. на 1 февруари трябваше да започне онлайн преброяването на населението на България, беше блокиран в първите 40 минути след полунощ. Още в следобедните часове вчера институтът съобщи за проблеми със системата за електронно преброяване, като уточни че причината е в тестването на системата и техническите настройки, които се правят.

В момента сайтът вече функционира нормално. Електронното преброяване ще продължи до 10-ти февруари, когато ще започне и традиционното преброяване с хартиени карти и преброител. От статистиката уверяват, че всяка секунда 400 хил. души могат да се броят едновременно.

Онези, които успешно попълнят анкетната карта с 34 въпроса в интернет, ще получават уникален 10-цифрен код, който трябва да покажат на анкетьорите на НСИ, които ще посещават домовете от 10 до 28 февруари.

От НСИ съобщавиха, че най-важното, което трябва да се знае е, че за да се преброят по интернет или с хартиена карта, на гражданите не са им нужни никакви допълнители документи. Въпросите са елементарни и за тях не се изисква подготовка.

Независимо къде е регистриран, всеки човек ще бъде преброен на мястото, където го намери преброителят. При въпросите за население най-важни са тези, които ще покажат колко е броят на хората в отделните градове и села.

Други важни въпроси са тези за етническата структура, майчиния език и вероизповеданието.

Преброителите са 53 000 души. Всеки от тях ще има легитимация. Те ще тръгнат едва от 10 февруари. Всеки от тях е длъжен да намери хората, които трябва да преброи, независимо колко пъти ще ги търси. Глобата за тези, които откажат да се преброят, е 120 лева.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account