Отново телефонни измами в Силистренско

Отново телефонни измами в Силистренско

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Нови опити за телефонни измами са регистрирани в Силистренско. Ето и обръщението на ОДМВР -Силистра към гражданите:

Не се доверявайте на непознати, които ви искат пари по телефона, съветват криминалисти.

Активизиране на телефонните измамници се наблюдава през последните дни. Въпреки многократните предупреждения, все още има хора, които падат в капана им. Така например вчера възрастна жена доброволно предала на мошениците 3000 лева с убеждението, че помага на дъщеря си. Сигнали за подобни опити постъпват в полицията от различни селища в цялата област.
Измамниците подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната доверчивост, отзивчивост и доброта. Обажданията постъпват предимно на домашните стационарни телефони. В престъпната схема обикновено участват двама. Плачейки в слушалката, първият измамник се представя за син, дъщеря, внук или внучка и съобщава, че се намира в болница в тежко здравословно състояние.

Разговорът се поема от съучастник, който от името на лекар, доцент или професор иска определена сума пари за провеждане на спешно лечение. Убеждава жертвата си, че трябва да покрие разходи – от порядъка на няколко хиляди лева, за операция, поставяне на златен пирон, транспортиране и др., които не се поемат от здравната каса. След това мниминият лекар договаря доставката на парите чрез трето лице под претекст, че „болният” е в интензивно отделение.
Макар да губи популярност, все още актуална остава и измамата „плащане на парична гаранция за освобождаване от ареста”. И при нея мошеникът заблуждава жертвата си, че разговаря с близък родственик, който е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора и е задържан в ареста. Контактът продължава със съучастник, който от името на прокурор, адвокат или полицай иска пари за освобождаване от наказателна отговорност.
Полицията съветва гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобни обаждания. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини.
В никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да уведомят най-близкото полицейско управление на телефони 166 или 112.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account